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Photo : Matt Morris

Humanity and authenticity

Promotional wine agency established in Quebec since 1997, Le Maître de Chai represents more than 200 wine producers on the Quebec markets and since 2015 on the Ontario market.

 

Over the past 20 years, we have brought together in our portfolio a class of wineries and winemakers considered elite in their respective regions.

 

To consumers and restaurateurs, we offer an exceptional selection of wines. To our suppliers, we offer a comprehensive and dynamic representation service, maximizing the synergies of the LCBO network and private imports.

 

To excel in this field, you must above all be passionate about wine and the people behind each bottle. These human relationships that we maintain with winegrowers, restaurateurs and amateurs are the ultimate reward for our work.- Francis Martin

 

Much has changed since the first trips at the end of the 80s of Gilles Martin and Josée Levert, founders of the company. At the time in search of cleverly chosen bottles to fill their cellars, they roamed the vineyards of France, multiplying discoveries and memorable encounters. They could not imagine that they were learning the basics of a trade that would become a business.

 

Le Maître de Chai is one of the most respected wine promotional agencies in Quebec, and is now taking off in Ontario. Despite our growth over the years, we do not deviate from our founding principle: to select authentic and exceptional wines in all price ranges and then pass on the passion and history of their artisans.

Producteurs

Domaine François Cotat

Loire, France

Il faut distinguer les Domaine François Cotat et de Pascal Cotat, deux cousins. La réputation mythique du domaine a été bâtie par Paul Cotat, père de François. Paul aimait le raisin très mur et, dans les millésimes chauds. il réalisait orgueilleusement des cuvées très recherchées de vins demi-secs. François récolte aussi des raisins très murs. Le terroir de la commune de Chavignol est fait de calcaire kimméridgien qui, tout comme à Chablis, octroie de la longévité aux vins. Si la forte identité des vins de François Cotat s’explique par les récoltes patientes, à la main bien entendu, et le terroir, il y aussi les savoir-faire du pressurage et de l’élevage. Pour découvrir le plein potentiel de ces cuvées mythiques, les détenteurs de Sancerre de Cotat auront toutefois le devoir de garder 20 ans en cave quelques bouteilles de ‘Grande Côte’, ‘Culs de Beaujeu’ ou ‘Monts Damnés’…

Site web

Nouveauté au portfolio

Domaine Thibaud Boudignon

Loire, France

In just 10 years, Thibaud Boudignon is making waves not just in the Loire Valley but across France for singular expressions of Chenin Blanc from Savennières. Originally from Bordeaux, Thibaud studied viticulture and winemaking in Beaune, alongside the likes of David Croix and others. Following his studies, he began making wine under his own name from a mere 3.5 hectares of vines in Anjou and Savennières. The majority of vines were planted in the 1990s, with new parcels being established via selection massale with cuttings from Domaine Huet, François Chidaine and Clos Rougeard. He is working biodynamically in the vineyard, with a very meticulous and precise approach in the cellar. The wines combine finesse and richness, with great purity and persistence. Thibaud’s accomplishments in the vineyard and cellar have garnered much praise and his wines are found on 30 of the 33 3-Michelin star restaurants in France - a remarkable accomplishment for such a new domaine.

Nouveauté au portfolio

Château du Cèdre

Sud-Ouest, France

Une délégation de producteurs de Cahors à la cérémonie d’ouverture des Olympiques (fictives) du vin désignerait certes les frères Pascal et Jean-Marc Verhaeghe en tant que porteurs du drapeau de l’appellation. Ce sont des vignerons élites et des ambassadeurs de leur milieu et du Malbec. Bref, le Château du Cèdre est la référence de l’AOC Cahors.Jean-Marc est davantage attitré aux vignes et Pascal est surtout aux vinifications et au commerce. Avec les vignes du Domaine, ils produisent trois cuvées de Cahors et toutes trois sont au répertoire de spécialités à la SAQ. La cuvée Château du Cèdre (anciennement nommée Prestige) recherche un assouplissement du caractère naturellement anguleux du Malbec, sans altérer la typicité vigoureuse des vins de Cahors. Les cuvées ‘Le Cèdre’ et ‘GC’ proviennent des plus beaux terroirs de l’appellation, des sols ayant une similitude avec la Côte bourguignonne, étant composés d’éboulis calcaire..

Site web

Franco Pacenti

Toscane, Italie

La famille Pacenti possède des racines toscanes qui remontent au 13ème siècle. Aujourd'hui, la troisième génération travaille aux côtés de Franco Pacenti pour diriger le domaine. Le domaine possède 10 hectares de vignobles certifiés biologiques sur le vignoble de Canalicchio, dans la partie nord-est de la région à 300m d'altitude. Le microclimat frais et les sols argilo-calcaires contribuent à donner aux vins une fraîcheur, une élégance et un équilibre irréprochables. Franco Pacenti est également l'un des 25 domaines vinicoles fondateurs du Brunello di Montalicino DOCG, créé en 1967.

Site web

Sandro Fay

Lombardie, Italie

Established in 1971 in the village of San Giacomo di Teglio in Valtellina in the north part of Lombardy, today the estate covers 14 hectares in the sub-zone of Valgella in the eastern part of Valtellina. The region of Valtellina is know for high-altitude, alpine expressions of Nebbiolo, which is known locally as Chiavennasca. The Fay vineyards sit between 300 and 900m above sea level on steep hillside slopes on mostly silty-sandy soils. Today, Sandro's daughter Elena and son Marco have joined the estate, and in a short period of time, the wines of Sandro Fay have become standouts in the appellation. 

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